Çalışan Bağlılığı Ailesinin Kalbini Kazanmaktan Geçebilir

Yazılarımda sık sık atıfta bulunduğum, çalışanları takdir etmek üzerine kitapları bulunan Chester Elton, 2009 yılında İstanbul’da yaptığı bir konuşmasında çok etkilendiğim bir örnek vermişti. Hem de kendi hayatından. Son kitapları bittiğinde patronunun eve bir buket çiçek gönderdiğini, çiçeklerin turuncu güller olduğunu anlatmıştı Elton. Gül eşinin en sevdiği çiçekti, turuncu ise kitaplarının ve felsefelerinin simgesi olan renk. Üzerindeki notta ise patron Elton’un eşine, kitabın yazılma sürecindeki desteği için teşekkür ediyor ve onun desteği sayesinde kitabın o gün piyasada olduğunu yazıyordu. Elton dönüp bizlere sormuştu: “Sizce eşim, en sevdiği çiçeği bile bilen ve ona bu kadar zarif bir not yollama inceliği gösteren patronumdan ayrılmak istesem ne der?”

Benzer bir olayı ben de kişisel tarihimden aktarabilirim. 5 yıl süreyle çalıştığım işyerinde her bayram bir kutu çikolata verirlerdi. Her bayram anneme götürürdüm çikolataları, her seferinde hoşuna gider, gelen misafirlere de gururla söylerdi: “Çiğdem’in işyerinden vermişler. Her bayram verirler zaten.” Daha sonra iş değiştirdim, yeni işyerinde böyle bir uygulama yoktu. Annem her bayram, ama her bayram, bıkıp usanmadan çikolata verip vermediklerini sordu. Her seferinde de işyeri konusunda bir hayalkırıklığı cümlesiyle konuşmayı bitirdi 🙂 Tahmin edebileceğiniz gibi aslında bir kutu çikolata almak hiç de zor bir şey değil, bir kutu çikolata çok pahalı bir şey de değil, ama annemin gözünde o bir kutu çikolata çalıştığım yerin çalışanına verdiği önemi gösteren bir işarete dönüşmüştü.

Çalışanlarınız iş değiştirme ikilemine düştükleri zaman, özellikle de akıllarını çelen seçenek eğer şu anki işlerinden çok belirgin artılar içermiyorsa, arada kalacaklardır ve kararlarını belirleyen şey şirkete duydukları bağlılık hissi olacaktır. Bu durumda ailelerinin de fikirlerini almalarının kuvvetle muhtemel olduğunu düşünürsek, aileleri de içeren insan kaynakları uygulamalarını hayata geçirmek akıllıca olabilir. Bir kutu çikolatanın, çalışanınızın işyerinde kalmasını sağlayacak anahtar olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz 🙂

Bol çikolatalı bayramlar diliyorum 🙂

 

Yorum bırakın