Neden Linkedin’de Her Endorsement’ı Kabul Etmemelisiniz?

Linkedin’in endorsements uygulaması gittikçe daha çok kullanılıyor. Referans yazmaktan üşenen veya referans yazmanın sorumluluğundan kaçanlar için bir kurtarıcı olan endorsements, bir yandan kişilerin becerileri hakkında bilgi sahibi olmak adına iyi bir adım gibi görünürken, diğer yandan karşılık vermek veya arkadaşlık adına verilen endorsement’lar sayesinde güvenilir bulunmayabiliyor.

20130112-192042.jpg Gerçekten becerilerine tanık olmadığı kişilere endorsement yazmak isteyenler, neyi endorse edeceklerini bilmedikleri için daha genel becerileri endorse etmeye yönelebiliyorlar. Dolayısıyla ortaya ms word veya İngilizce için endorse edilmiş üst düzey yönetici profilleri ve benzerleri çıkabiliyor. Linkedin profilinizin kişisel markanızın en önemli göstergelerinden biri olduğunu düşünürsek, yabancı bir şirketin üst düzey yöneticisi olarak ‘İngilizce biliyor’ diye bir teyit almak markanızı güçlendirmez, aksine akla soru getirir. İngilizce bilmek artık çok geride kalmış bir özelliğiniz olmalıdır çünkü. Kariyer yolculuğunuzda çok daha önce uzmanlaşmış olmanız gereken bir yeteneğin profilinizde olması, sizi profilinizi ziyaret edenlerin algısında geri bir noktaya çeker.

Bir diğer konu da ‘çok daha iyi değildir’ konusu. Psychology Today sitesindeki bir yazıda, yapılan araştırmalara göre güçlü yönlerle beraber söylenen zayıf yönler sizin değerinizi arttırmıyor, aksine azaltıyor. Az bildiğiniz İspanyolcayı cv’nize yazmanız size puan kazandıracağına, diğer özelliklerinizin etkisini azaltıyor.

Dolayısıyla Linkedin’de yapılan her endorsement’ı kabul etmeyin. Seçici olun. 10, eğer birden fazla ilgi-uzmanlık alanınız varsa 15’ten fazla yetenek eklememeye çalışın, ekledikleriniz sizin gerçekten güçlü olduğunuz, sizi öne çıkaran, başkalarından ayıran özellikleriniz olsun. Başka bir alana kayma gibi bir planınız yoksa, sadece kendi alanınıza odaklanın.

Ve sistemin güvenliğinde tuzunuz olması adına, emin olmadığınız durumlarda endorsement vermeyin.

Referans: http://www.psychologytoday.com/blog/the-science-success/201210/the-presentation-mistake-youre-probably-making

Not: Endorsement Türkçe kullanıma açıldığında yazıyı da güncelleyeceğim. Şu an sadece İngilizce kullanıldığı için ben de yazıda İngilizce kullandım.

Yorum bırakın